Tietoa tueksenne
Hautajaisiin ja muistotilaisuuteen liittyy monta käytännön asiaa, jotka kannattaa ottaa huomioon. Tietosivuillemme olemme koonneet faktatietoa ja hyödyllisiä linkkejä järjestelyjen tueksi.
Tietoa hautajaisten järjestämisestä ja hautauspalveluista
Naukion Hautauspalvelu
|
Naukion Hautauspalvelu
Suruliputus
Kuolinpäivänä suruliputus järjestetään yleisen tavan mukaan vainajan kotona ja työpaikalla. Hautajaispäivänä liputetaan kotona ja muistotilaisuuden pitopaikassa.
Hautaustoimistoon tarvittavat tiedot
Järjestelyjen aloittamiseen riittää vainajan koko nimi ja henkilötunnus. Jos vainaja on veteraani, on hyvä ottaa mahdollinen sotilaspassi tai Kela-kortti mukaan.
Tieto kuolemasta
Tieto kuolemasta lähetetään virkateitse maistraattiin kirjattavaksi väestötietojärjestelmään, josta tieto välittyy esimerkiksi seurakuntaan, Kelan toimistoon ja useimpiin pankkeihin.
Hautauslupa ja kuolintodistus
Hautauslupa on tarkoitettu hautaustoimistolle ja seurakunnalle. Kuolintodistus on tarkoitettu omaisille. Hautaustoimistossa voi asioida heti kuoleman jälkeen. Asioidessanne ette tarvitse vielä hautauslupaa. Huolehdimme puolestanne hautausluvan toimittamisen seurakuntaan ja tuhkauksen suorittajalle.
Ennakkosuunnitelma
Jos vainaja on suunnitellut eläessään hautajaiset ennakkosuunnitelmalla tai esittänyt toiveita hautaamisesta, on näitä toiveita hyvä kunnioittaa.
HAUTAUSAVUSTUS
Hakemus tehdään kirjallisesti vainajan nimellä Kymenlaakson hyvinvointialueelle tai Päijät-Hämeen hyvinvointialueelle, jossa vainajan tulee olla kirjoilla.
Omaiset voivat valita hautaustoimiston, jolloin hyvinvointialueet maksavat myönnetyn hautauskustannuksen suoraan hautaustoimistolle.
Toimeentulotukea on mahdollista saada vainajan kuljetukseen kotipaikkakunnalla, arkkuun ja uurnahautauksessa tuhkauurnaan, vainajan pukemiseen arkkuun ja vainajan vaatetukseen.
Täydentävässä toimeentulotuessa voidaan lisäksi huomioida välttämättömiä hautaamisesta johtuvia seurakunnan kuluja, kuten vainajan hautapaikka, haudan kaivaminen ja kunnostus, vainajan säilytys ja tuhkaus.
Varattomalle vainajalle voidaan myöntää täydentävää toimeentulotukea välttämättömiin hautauskustannuksiin kokonaan tai osittain. Mikäli vainajalla on varoja, on ne ensisijaisesti käytettävä hautauskustannusten maksamiseen.
Hautauskulut ovat ensisijaisia menoja. Ennen kuin vainajan varoista voi maksaa muita laskuja, tulee selvittää hautaamisesta aiheutuvat kulut.
Päijät-Hämeen hyvinvointialue
Kuolinpesän varoilla ei tule maksaa vainajan laskuja ennen hautauskustannusten selvittämistä. Hautauskulut ovat ensisijaisia menoja. Näihin sisältyvät seurakunnan pakolliset hautauskulut sekä 500 euroa hautaustoimiston kustannuksiin. Ylimenevät kulut jäävät kuolinpesän vastuulle.
siunausTilAISUUS
Siunaustilaisuus on usein sidottu traditioihin. Siunaustilaisuudessa vainaja saatetaan viimeiselle matkalle oman uskontokuntansa edellyttämällä tavalla, kunnioittaen hänen omaa vakaumustaan. Pappi siunaa myös seurakuntaan kuulumattoman vainajan hänen tai lähiomaisten toivomusten mukaan.
Hautaan siunaaminen eli siunaustilaisuus voidaan toimittaa kirkossa, siunauskappelissa, sairaalan kappelissa tai haudalla. Pappi toimittaa hautaan siunaamisen. Poikkeustapauksissa siunaamisen voi toimittaa muunkin kristillisen kirkon tai siihen rinnastettavan yhteisön pappi. Asiasta sovitaan seurakunnan kirkkoherran kanssa.
Siunaavan papin kanssa tavataan ja keskustellaan ennen hautajaisia ja sovitaan tarkemmin siunaustilaisuuden kulusta ja käytännön asioista.
Hautajaisjärjestelyt
Ennen hautajaisjärjestelyiden aloittamista on hyvä miettiä lähipiirissä siunaustilaisuuden ajankohtaa ja paikkaa sekä hautaustapaa. Hoidamme toivomustenne mukaisesti kaikki yhteydet tarvittaviin tahoihin, kuten seurakuntaan, josta varataan muun muassa siunaus- ja muistotilaisuuspaikka ja aika, hautapaikka sekä siunauksen toimittava pappi.
Hoidamme myös muistotilaisuuden tarjoilut, kukkalaitteet, hautakivet sekä kaiverrukset ja kuolinilmoitukset lehteen. Lisäksi perunkirjoittaja on mahdollista saada kauttamme yhdellä istumalla.
Alueemme seurakunnat, hautausmaat ja siunauskappelit
Hyödyllisiä linkkejä
Naukion Kukan kukkasitomo (eKukka)
Suomalaiset SHT arkut ja uurnat
Osuuspankin ohjeet kuolinpesän asioissa
Nordean ohjeet kuolinpesän asioissa
Handelsbankenin ohjeet kuolinpesän asioissa
Aktiapankin ohjeet kuolinpesän asioissa
Säästöpankin ohjeet kuolinpesän asioissa
Handelsbanken ohjeet kuolinpesän asioissa
S-Pankin ohjeet kuolinpesän asioissa
Danske Bank ohjeet kuolinpesän asioissa
Kuolinpesän hoitajan muistilista
- Asunnon huolehtiminen, jos ei jää ketään asumaan.
- Huolehdi suruliputus kuolinpäivänä ja siunauspäivänä.
- Huolehdi omasta jaksamisesta.
- Jos vainaja oli työelämässä, niin ilmoita työnantajalle kuolemasta.
- Ilmoita sukulaisille ja vainajan läheisille ystäville.
- Hanki perun kirjoittaja.
- Jos toimit itse pesänselvittäjänä, niin tilaa heti tarvittavat virkatodistukset sukuselvityksineen.
- Irrota pistotulppa pistorasiasta niistä laitteista, joita ei tarvita.
- Huolehdi mahdollisista lemmikkieläimistä.
- Tilausten irtisanominen.
- Tarvittaessa tyhjennä jääkaappi ja pakastin.
- Poista asunnosta pilaantuva ruoka.
- Postien nouto ja osoitteenmuuton pesän hoitajalle.
- Auton rekisteröinti siirtyy automaattisesti kuolinpesän nimiin ja jatkuu voimassa olevana.
- Sometilien, laajakaista ja puhelinliittymän lopetukset.
- Välttämättömien hautauskulujen laskut kuolinpesän nimiin ja niiden maksu pankissa. Muista oma henkilökortti tai passi mukaan pankissa asioidessasi kuolinpesän asioissa.
- Kuolinpesän välttämättömiä laskujen maksuja: Yhtiövastike/vuokra, sähkölasku, vesilasku, virkatodistukset, hautauskulut, auton liikennevakuutus ja auton verot, maksut verohallinnolle, laskut vainajan- tai kuolinpesän nimellä.
- Maksa vuokra / yhtiövastike kuolinpesän hallinta-ajalta ja ennen sitä erääntyneet mahdolliset rästit.
- Jos tarvitsee, niin neuvottele maksuaika sellaisille maksuille, jotka eivät ole kuolinpesä välttämättömiä kuluja.
- Jos on kyseessä yrittäjä, hoida yritysasiat vainajan lakimiehen ja kirjanpitäjän kanssa siitä, mitä toimia kuolinpesän osakkaana sinun tarvitsee tehdä. Ainakin kaikki yrityksen laskut ja kuitit talteen.
- Maksa sähkölasku normaalisti.
- Jos et käytä, peru saunavuoro.
- Jos asunto pitkään tyhjillään, käytä vettä viemärikaivojen ja vesilukkojen kuivumisen ehkäisemiseksi. Vältyt ikävältä hajuhaitalta.
- Jos kuolinpesän osakkailla ei ole asuntoon avainta, valmistaudu todistamaan henkilöllisyytesi ja kuolinpesän osakkuutesi huoltomiehelle ja isännöitsijälle päästäksesi asuntoon sisään.